Mexico Entero
Informacje dla podróżnychHistoria MeksykuMeksyk dziśAmeryka ŁacińskaMój MeksykPrzewodnik JukatanNasi partnerzyGaleriaKontakt

Kuchnia Meksykańska

Sztuka kulinarna Meksyku łączy tradycje tubylczych Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się na m. in. kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunkach fasoli), mięsie i ostrych przyprawach (gł. papryce), pomidorach i innych warzywach. Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest Masa, rodzaj mączki kukurydzianej, otrzymanej z przemiału ziaren kukurydzy poprzednio moczonych w roztworze zasadowym, przeważnie wodzie wapiennej. Tradycyjnie, Indianie meksykańscy moczyli ziarna kukurydzy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. W kukurydzy poddanej takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów, szczególnie lizyna (konieczna w zapobieganiu m.in. pelagrze) staje się łatwiej przyswajalnych. Kukurydza poddana takiej obróbce chemicznej ma więc wiekszą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla. Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwoli więc na pełne odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.



Tortilla - rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw. Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Obecnie większość dostępnych w handlu tortilli jest wytwarzanych maszynowo. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy.

Nachos - to placki tortilli pokryte rozpuszczonym serem. Do nachos podaje się różne dodatki:

  • mięso: kurczak lub mielona wołowina
  • papryka jalapeno
  • fasola, ugotowana i zmielona
  • sos salsa
  • guacamole (sos z awokado)
  • śmietana
  • oliwki

Enchiladas - tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa Enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Enchiladę wypełnia się najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem. Jako dodatek do dania podaje się: grillowany ser, śmietanę, sałatę, oliwki, siekaną cebulę, paprykę chili, kolendrę.Wyróżnia się kilka rodzajów sosów do enchilad:

  • tradycyjny (suszona papryka chili zmieszana z warzywami sezonowymi)
  • czerwony (na bazie pomidorów i czerwonej papryki chili)
  • zielony (na bazie miechunki pomidorowej i zielonej papryki chili)
  • mole (suszona papryka chili, orzechy, gorzka czekolada, pieczone liście awokado)

Salsa - potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw i/lub owoców z przyprawami. W zależności od składników wyróżniamy m. in. następujące rodzaje salsy:

  • salsa roja ("czerwona") - z gotowanych pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i kolendry;
  • salsa cruda ("surowa") - z surowych pomidorów, cebuli, papryki i innych surowych warzyw;
  • salsa verde ("zielona") - z owoców miechunki, zwanych w Meksyku "małymi pomidorami", zwykle gotowanych;
  • salsa brava ("dzika") - z sosem tabasco i majonezem, typowy dodatek do potrawy z ziemniaków patatas bravas;
  • guacamole - na bazie awokado, soku z limonki i soli.
 

 

 

 ŻYCZYMY SMACZNEGO

 

 

 

 

 

 

opracowała Ewa Pytel Skiba

 

Wykorzystane na stronie elementy graficzne, teksty oraz projekt witryny podlegają prawom autorskim I należą do ME TOURS INTERNACIONAL. Nie zezwala się na kopiowanie, modyfikacje, publikowanie jakiegokolwiek fragmentu lub całości strony bez wiedzy i zgody autora strony.Przedstawione tutaj propozycje programów wycieczek, opisów , wszelkiej treści propozycje są naszymi programami autorskimi, nie zezwala się na ich kopiowanie, przetwarzanie w innej postaci jak i wykorzystywanie propozycji w nich ujętych jako własnych. Kopiowanie, przetwarzanie oraz udostępnianie innym osobom bez zgody autora jest zabronione i egzekwowane na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. (Dz. U. Nr 24, Poz.83, Dz. U. Nr 44, Poz. 170 z późniejszymi zmianami).

 

 

tags: mexico entero meksyk wycieczki wycieczki fakultatywne po Jukatanie wycieczki fakultatywne w Meksyku Mexico Meksyk Jukatan cenota ikkil cenoty na Jukatanie Coba Tulum Chichen Itza Playa del Carmen Cancun Xcaret Holbox Riviera Maya wycieczka po Jukatanie wycieczki objazdowe Meksyk polskie biuro podróży w Meksyku polscy rezydenci w Meksyku Guadalupe nurkowanie na rafie koralowej wynajem samochodów w Meksyku nieruchomości Meksyk fakultety w Meksyku wycieczki po Ameryce Łacińskiej wakacje Meksyk hotele w Meksyku Gwatemala Belize Ameryka Środkowa Kolumbia Wenezuela Peru Chile Ekwador Argentyna Brazylia Galapagos


Wykorzystane na stronie elementy graficzne, teksty oraz projekt witryny podlegają prawom autorskim. Nie zezwala się na kopiowanie, modyfikacje, publikowanie jakiegokolwiek fragmentu lub całości strony bez wiedzy i zgody autora strony.

© 2009-2013 mexicoentero.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone - SiteMap - Tworzenie stron Xann Internet Solutions - Projekt strony: Ewa Pytel-Skiba

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności